fredag 1 maj 2009

Vetesurdegsbröd


Det har bakats en hel del på senaste tiden. Mest har det blivit vetesurdegsbröd med inslag av rostat havremjöl, lite finmalet fullkornsvetemjöl och rågmjöl. Det är så gott att äta nybakat bröd till helgfrukosten, bröd som har fått jäsa över natten i kylen, bröd med en nybakad krispig skorpa, bröd bestående av endast surdeg, mjöl, salt, vatten och ibland kanske lite färskpressad äpplejuice istället för vatten. Ska skriva mer om bröd framöver...

2 kommentarer:

  1. Vilket bröd! Recept?

    SvaraRadera
  2. Fördeg
    150g vatten
    200g starkt mjöl
    en nypa jäst
    en nypa salt
    Blanda i ca 15 min eller tills degen släpper från kanterna i degbunken.
    Jäs över natt!

    Deg
    350g vetesurdeg
    1000g mjöl
    en lite större nypa salt än i fördegen
    en liten nypa jäst till
    500g vatten
    Blanda tills den släpper från kanterna
    Jäs över natt!

    Baka på plåt eller baksten i 250grader som succesivt sänks till 200 under bakningens gång. inkråmet ska vara ca 94grader när det är klart.

    SvaraRadera