torsdag 28 februari 2008

Friterade musslor med lufttorkad skinka


Nu har jag presenterat ett antal tapas på den här bloggen och här kommer faktiskt ännu en. Blev inspirerad av Lagmark där den lagats vid flera tillfällen. Den här tapasen består utav en kokt mussla som är inlindad med bacon eller lufttorkad skinka. För att hålla allt på plats sätts en tandpetare rakt igenom musslan och skinkan. Därefter har den rullts i mjöl, äggula och skorpmjöl. Allra sist friteras den i en helt vanlig gryta innehållande rapsolja. Om man har en termometer hemma kan man mäta temperaturen på oljan och påbörja friteringen när temperaturen är uppe i 180 grader. Tänk på att det behövs mycket olja och att temperaturen rätt snabbt sjunker under friteringen eftersom att musslorna kyler. Använd som garnering på fisk eller som tapas till en drink.

Musslor är supermiljövänligt eftersom de älskar att ta upp kväve från våra hav, och därmed minskar övergödningen. Stöd därför musselindustrin och ät musslor ofta!

Musslan på bilden är egentligen betydligt mindre i verkligheten...

2 kommentarer:

Jon sa...

Men om man äter massvis med musslor, bidrar man inte till att musslorna blir utfiskade då.

Och då tar de ju inte upp kväve och då ökar övergödningen.

Ola sa...

Skulle man vilja starta en fiskindustri s� kr�vs ofta att man �ven har en musselodling f�r att den ska balansera utsl�ppen fr�n fiskodlingen. S� sa i alla fall en gammal musselodlare p� v�stkusten till mig f�r ett tag sedan. Att man plockar upp dom och �ter kv�vet �r ju bra eftersom de d� l�mnar det marina kretsloppet.