fredag 24 oktober 2008

Mjölk från Arla istället för Skånemejerier...

Många har haft synpunkter på att Skånemejeriers mjölk kastas ut från flera butikskedjor till förmån för Arlas mjölk. Det har skrivits protestlistor och bojkottats hejvillt för att handlarna ska byta tillbaka. Miljöskäl anges som argumentet för att vi ska handla lokaltillverkad skånskmejeri-mjölk. Det argumentet håller inte av två skäl:

1. Transportkostnaderna är en försvinnande del av den totala miljöpåverkan vid framställning av mjölk. Det är bara att fråga SIK, som i studier visat att primärproduktionen står för i stort sett hela klimatpåverkan. Utsläppen av metangas och lustgas från primärproduktionen är en sisådär 80-90 ggr större än koldioxiden från transporterna (då räknat på totala transporten dvs. distribution till butik och inntransport till mejeri). Därtill ska tilläggas att lustgas och metangas är betydligt "farligare" för den globala uppvärmningen än koldioxid (metan 25ggr farligare, lustgas 298 ggr farligare).
2. Skånemejerier köper en hel del mjölk från Gefleortens mejeri.

När jag ändå skriver om Skånemejerier kan jag lika bra fortsätta... förstår nämligen inte den senaste miljömärkningen från Skånemejerier - ett träd i kombination med CO2 och några pilar. Skånemejerier själva menar att märkningen betyder "att vi har koll på förpackningens miljöpåverkan". Behövs ett miljömärke som talar om för oss konsumenter att mejeriet vet hur mycket förpackningen påverkar miljön? Det är enligt min mening den knasigaste miljömärkningen på marknaden...

3 kommentarer:

Pär sa...

Men bortse då från miljöargumentet och se istället alla de andra argumenten som finns:
lokalpatriotism - vi skåningar bör stödja våra skånska bönder!
smak - Skånemejeriers mjölk smakar bättre!
förpackning - förstår inte varför Arla envisas med sina värdelösa paket (jo jag vet att det även finns "vanliga"...)
framtida konkurrensen - vad händer när Arla helt konkurrerat ut Skånemejerier?

På den här sidan skrivs det om sa...

Håller med om att den framtida konkurrensen är viktig även på mjölkmarknaden. Det är just därför även Arla ska kunna konkurrera med Skånemejerier i Skåne, som inte ska vara en monopolmarknad för ett mejeri.

Pär sa...

Och nu är det Coops tur att överge Skånsk mjölk!
Ja, snart är det väl bara för skånemejerier att lägga ner...