söndag 26 oktober 2008

Äppelkaka med äkta vaniljsås



Nu är de svenska äpplena som bäst och vad är godare en en nybakad äppelkaka med äkta vaniljsås?

Pajdeg
150g mjöl
1 ägg
150g smör
socker
Blanda ihop ingredienserna och tryck ut i en form

Topping
Äppelskivor, kanel och socker

Vaniljsås
2.5 dl grädde
2.5 dl mjölk
En delad vaniljstång
5 ägggulor luftigt vispade med rejält med socker

Häll ner uppkokad grädde,mjölk och delad vaniljstång under kraftig vispning bland äggulorna och sockret. Sätt såsen på spisen och låt den tjockna (får inte överstiga 80 grader). När vaniljsåsen tjocknat, silas den av och kyls ner. Vaniljfröna gröps ur och tillsätts.

Pajen gräddas i ugn, 175 grader, i 20 minuter.

Inga kommentarer: