fredag 1 maj 2009

Vetesurdegsbröd


Det har bakats en hel del på senaste tiden. Mest har det blivit vetesurdegsbröd med inslag av rostat havremjöl, lite finmalet fullkornsvetemjöl och rågmjöl. Det är så gott att äta nybakat bröd till helgfrukosten, bröd som har fått jäsa över natten i kylen, bröd med en nybakad krispig skorpa, bröd bestående av endast surdeg, mjöl, salt, vatten och ibland kanske lite färskpressad äpplejuice istället för vatten. Ska skriva mer om bröd framöver...

2 kommentarer:

Kristian sa...

Vilket bröd! Recept?

Matdryck sa...

Fördeg
150g vatten
200g starkt mjöl
en nypa jäst
en nypa salt
Blanda i ca 15 min eller tills degen släpper från kanterna i degbunken.
Jäs över natt!

Deg
350g vetesurdeg
1000g mjöl
en lite större nypa salt än i fördegen
en liten nypa jäst till
500g vatten
Blanda tills den släpper från kanterna
Jäs över natt!

Baka på plåt eller baksten i 250grader som succesivt sänks till 200 under bakningens gång. inkråmet ska vara ca 94grader när det är klart.