torsdag 24 januari 2008

แกงมัสมั่น (Massaman)

Vill slå ett slag för en dundergod massaman med ekologiska jätteräkor och tigerräkor. Istället för dem vanliga proteinbaserna (biff, kykling, anka, tofu, fläsk...) som brukar ingå i denna härliga, snabblagade och kryddstarka kalasrätt valde jag alltså att laga den på skaldjur.

Halva nöjet är ju att knalla bort till asiatiska affären och leta fram alla skojiga ingredienser som man behöver blanda ihop för att skapa den här klassiska thaimåltid såsom tamarindpasta och massamancurry. Här är receptet för 3 personer jag använde mig av:

Krydda
4 msk socker
2 msk tamarindpasta
3 dl kokosmjölk
3 msk god fisksås

Andra grejer som ska vara med
Cashewnötter
5 msk massamancurry
3 kokta potatisar
1 dl matolja
1 burk skivad annanas
300g räkor (ekologiska tigerräkor, jätteräkor, räkor...)
1 grön och en röd paprika
en halv lök
2 tsk vatten

Tillredning
Förbered kryddblandningen och skiva grönsakerna, annanasen, potatisarna och löken. Värm oljan tillsammans med tamarindpastan och häll efter ett tag i lite av vattnet och en skvätt kokosmjölk. Bränn inte curryn för då försvinner många av dess smaker. Lägg i räkorna och tillsätt snart därefter de andra ingredienserna och kryddblandningen. Låt det koka tills du tycker att det verkar färdigt. Servera nötterna på bordet så man kan strö över efter hand.

Inga kommentarer: