lördag 2 februari 2008

Tokaji Oriens och Roquefort

Från Tokaj-Hegyalja kommer det här underbara dessertvin; Tokaji Oriens . Borde besöka Ungern lite oftare enbart för att njuta av den här typen av vin.

5 puttonyos, 15 procent restsocker som ger en fantastisk honungssötma. Tycker att vinet passar perfekt till en stor bit Roquefort. Att det är så gott att blanda en mögelost från södra delarna av centralmassivet i Rouergue och dessertvin som angripits av ädelröta i nordvästra Ungern är smått fantastiskt. Tänk vad mycket härlig mat och dryck som produceras genom att den får angripas av bakterier och mögelsvampar.

En perfekt dessert är alltså att mumsa i sig Karl den stores favoritost, Charlemagnes, som angripits av Penicillum Roqueforti och dricka ryska tsarernas favoritdryck - Tokaji - angripen av ädelrötan Botrytis Cinerera.

2 kommentarer:

Anonym sa...

jag drack portvin till santagur i lördags. inte så östeuropa, men ändå gott. kul mat blogg!

Anonym sa...

Tack!