lördag 18 april 2009

Onyanserat av Niklas och Mats-Eric

Tittade på Mat-Niklas och Mats-Eric Nilsson på SVT i veckan och blev väldigt besviken. "Vii äääter 6 kg tillsatser/år och person!!!" berätta Niklas och ogillade allt som var industriellt.

Ingår tillsatsen E300 i dem här kilona, välkänd av dem flesta som "C-vitamin"? Ingår E260, även känd som ättiksyra som använts i alla år i våra hem för att konservera våra matvaror? Hur är det med det surhetsreglerande ämnet citronsyra? Jag kan fortsätta hur länge som helst... Antagligen ingår dem alla ovannämnda i den här ackumulerade vikten av olika naturliga och kemiska ämnen som används av Niklas och Mats-Eric för att på livsmedelsindustrins bekostnad framhäva sig själva som sköna, ekologiska snubbar som älskar lokalproducerat. Varför ska public service skapa så här onyanserad TV och hjälpa populister att tjäna pengar på att ge en tråkig bild av livsmedelsindustrin? Varför berättar man inte att de flesta tillsatser faktiskt gör nytta för oss?

Kulmen i onyans var nog när de sköna matkillarna gjorde narr av brödfabrikanterna för att de använder marknadsföring för att sälja sina produkter - vilket företag gör inte det? Ett annat snedtramp var när Niklas påstod att tillsatserna i maten har försämrat hans smaklökar och bekräftar tesen genom att intervjua en professor som pratar om hur vi vänjer våra smaklökar vid sött om vi äter mycket socker. Jag välkomnar en nyanserad debatt om mat och matlagning och ett större intresse hos konsumenterna om vad man köper och stoppar i sig, men SVT borde basera sina program på kunskap inte sensationsjournalistik.

Visst finns det några stycken tillsatser som vi borde försöka undvika att äta stora mängder av (MSG, vissa färgämnen osv.), men att antyda att vi äter 6 kg farliga tillsatser varje år är bara populism hos en stjärnkock som verkar vara mer trendkänslig än kunskapsbaserad.

3 kommentarer:

Maria sa...

Håller med, blev också sjukt upprörd!

Örjan sa...

En annan jämförelse.
Var för antal år sedan på hygienkurs via myndigheter.
Där ställdes frågan.
Hur mycket mat (vikt) äter vi under vår livstid.
Svaret var ungefär vad som ryms på en fullastad lastbil.
Rätt eller fel -vet ej?

gurkan sa...

jag är beredd att hålla med