söndag 10 februari 2008

Rösti på torsk med anjovissås
Det är inte så att det gått mig förbi att man av miljöskäl inte ska äta torsk. Men jag tog hand om några frysta block hos en vän precis innan de skulle till att härskna, så i det här fallet känner jag mig inte som en miljöbov. Ville laga något billigt och samtidigt festligt så det blev att jag knallade och köpte bakpotatis, anjovis, sharlottenlök, grädde, fryst dill. När jag knallat tillbaka hem tillagades alltihopa enligt följande:

Sharlottenlöken stektes i smör och därefter blandades grädden i samma gryta. Alltihopa fick reduceras till hälften innan skivade anjovisbitar slängdes i tillsammans med salt, peppar och dillen.

Bakpotatisen revs med ett rivjärn innan den stektes i olja+smör i en gjutjärnspanna. Den tinade torsken fick ligga på röstin under stekningen och när den fått färg och blivit genomstekt stektes istället torsken med röstin ovanpå. På detta sätt blandas fiskens smaker med potatisens. Temperaturen på torsken ska inte överstiga 50 grader om man vill att den ska behålla allt sitt vatten.

Såsen hälldes ut på en varm tallrik och fisken lades på den spegelblanka såsytan. Röstins fina färg skapar en festlig känsla.

2 kommentarer:

gurkan sa...

är det typ råraka? är råraka samma som raggmunk? binder dom verkligen helt ok enbart utav stärkelsen i potatisen?

Ola sa...

Det är samma som råraka (=rösti). Men Raggmunk är en blandning av mjöl, potatis och mjölk. Röstin binder bäst med bakpotatis.