söndag 16 mars 2008

Dinkelbluffen

Vi äter dinkelprodukter som aldrig förr i hälsotrendiga Sverige. Högt vitamininnehåll och lågt GI är några argument som ska få oss att äta produkter tillverkade med dinkelvetemjöl istället för vanligt vetemjöl. Det skulle nog kunna vara en aning mer miljövänligt att använda dinkelvetemjöl istället för andra vetemjöl - eftersom dinkel ofta kräver lite mindre konstgödsel på åkrarna. Dessutom har mjölet vissa utmärkande egenskaper (på grund av proteinets glutensammansättning) som kan motivera användandet av dinkel för viss bakning och matlagning, men budskapet om att dinkelvetemjöl skulle vara nyttigare än något annat vetemjöl är en stor matbluff.
.
Skillnaderna ur näringssynpunkt mellan dinkelvetemjöl och ett ”vanligt vetemjöl" är små. Det finns flera olika vetesorter och dinkel är endast en sort i mängden. Halten protein, kolhydrat, fett, kostfiber varierar något inom denna grupp av veten, såsom även glutensammansättning och glutenkvalité, men dinkelvetemjöl är inte någon "avstickare" i denna "vetegrupp". Om man exempelvis jämför kostfiberhalten mellan ett vanligt grahamsmjöl (fullkornsmjöl av vete) och ett fullkorn dinkelvetemjöl ser man faktiskt att kostfiberhalten till och med är högre i det vanlig mjölet (10g jämfört med 8.5g, källa http://www.nordmills.se/). Ur ett fiberperspektiv är alltså dinkelmjölet inte bättre utan snarare något sämre. Har sett att dinkelmjölets fullkornsmjöl ofta jämförs med det vanliga siktade vetemjölet och då blir det givetvis stora skillnader, men man måste givetvis jämföra fullkornsmjöl med fullkornsmjöl och siktade mjöl med siktade mjöl.
.
Ryktena om att dinkelvetemjöl skulle ha ett lägre GI är också felaktiga. Ofta läser man att dinkelvetemjöl skulle ha ett GI-värde runt 55 jämfört med ett vanligt vetemjöl som ligger runt 70-80. Det är i min värld omöjligt att mjöl med samma utmalningsgrad och i stort sätt samma innehåll av kolhydrater, protein och fett skulle ha så stora skillnader i GI-värde.
.
Det finns betydligt större näringsmässiga skillnader mellan flera andra vetemjöl och vetesorter än mellan "vanligt vetemjöl" och dinkelvetemjöl. Varför har då dinkel/spelt blivit så populärt? Svaret är givetvis att det finns flera intressenter före konsumenterna i förädlingskedjan som är i behov av att föra fram nya ingredienser för att i slutändan tjäna pengar på trenderna kring dem. Behovet att skapa innovationer och nischprodukter inom livsmedelsbranchen innebär att många aktörer inte skyr några som helst medel.
.
Gårdsbutiker, mindre producenter och pengastinna hälsoexperter har länge propagerat för dinkelmjölets fantastiska hälsoegenskaper och nu följer större och mindre livsmedelsproducenter efter och lanserar alla möjliga produkter med dinkelvetemjöl som bas. Helt utan grund lanseras produkt efter produkt med lögnaktiga dinkel-hälsobudskap på förpackningarna. Ofta är hälsobudskapen av det ”mjuka” slaget, där man bara lyftar fram att det är ”nyttigt med dinkel”. Senaste produkten som ligger till grund till det här inlägget och som fick mig att tycka att "det får räcka nu" är Dinkelbodens tysktillverkade”Happy Dinky”. Även om produkten har ett sockerinnehåll på 20 % kan man läsa på förpackningen om dinkelmjölets nyttiga egenskaper. Hälsobudskapet förmedlas på förpackningen av barnvänliga rymdgubbar.
.
Trots avsaknad av vetenskaplig grund får vi nog leva med dinkelprodukter med hälsobudskap under en lång tid framöver. Hoppas fler konsumenter snart ska förstå att dinkelvetemjöl är ett vetemjöl som ett i mängden av olika vetemjöl som alla i praktiken har samma hälsoegenskaper. Att det är lite miljövänligare är i alla fall en liten tröst när man ser folk köpa dinkel i tron om att de ska bli smalare och leva längre...
.
p.s. Dinkel = Spelt d.s.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tänkvärt!

Uppskattar att du har en lite annorlunda inriktning på din matblogg och skriver runt mat och matkulturen.

Anna

Anonym sa...

Heja!
Jag gillar dinkel för att det oftare odlas småskaligt, kul produkt etc. Men de där hälsomyterna gör mig galen!

Att mjölet har olika fiberhalt och vitaminhalt etc beror nog mest på utmalningsgraden hos de olika märkena. Inte på att dinkel i sig är mirakulöst.

Unknown sa...

Bra inlägg!

Här kommer en kompletterande länk, där Matti Leino på SLUs forskarblogg skriver om myten att dinkel skulle vara ett mer ursprungligt sädesslag än vanligt vete.

Anonym sa...

Tack för tänkvärt inlägg.
Hittade Dig tack vare LisaFW.
Har skickat länken vidare till god vän som i veckan skall deltaga i bakningskurs på Saltå kvarn.
Din blogg är nu RSS-märkt hos mig

Anonym sa...

Luttrad som man är drar jag öronen åt mig när någon påstår att en vara är särskilt bra för hälsan. Dinkel blev jag riktig förtjust i för smakens skull, faktum är att nästan all bröd jag bakar numera innehåller spelt.

Mat och Dryck sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Tack för alla inlägg och för att ni besöker min blogg. Har varit på resa i ett par veckor, men nu ska det bloggas igen...